“Maar we hebben al dashboards in onze software en ERP, waarom zouden we iets anders nodig hebben?”
Het is een opmerking die we geregeld horen van ondernemers. En eerlijk gezegd, die standaard dashboards kunnen in bepaalde gevallen prima werken. Ze geven je snel een overzicht van wat er speelt in je bedrijf. Maar als je er even logisch over nadenkt: hoeveel waarde voegen ze écht toe?
Die standaard dashboards blijven vaak oppervlakkig. Ze geven je wat algemene inzichten, maar missen de diepgang en samenhang die nodig is om écht slimme, datagedreven beslissingen te nemen.
Onze dashboards gaan verder. Dankzij onze ondernemerservaring begrijpen we de specifieke uitdagingen waar bedrijven zoals het jouwe mee te maken hebben. We weten waar kansen liggen en hoe we impact maken.
Onze dashboards zijn geen standaardoplossingen die je “erbij krijgt” in een softwarepakket. Ze zijn strategische tools die afgestemd zijn op de unieke processen, doelstellingen en uitdagingen van jouw bedrijf. Ze helpen je om verder te kijken dan de oppervlakkige cijfers en concrete acties te ondernemen om te groeien, marges te verbeteren en efficiënter te werken.
In dit blog gaan we uitleggen wat nu precies het verschil is tussen standaard dashboards in je software en onze maatwerk dashboards. We geven toe, het is moeilijk voor ons om hier volledig objectief in te zijn. Wij geloven immers sterk in de meerwaarde van onze aanpak. Maar we gaan ons best doen om eerlijk de voor- en nadelen van beide opties voor je uit te lichten, zodat je zelf kunt bepalen wat het beste bij jouw bedrijf past.
Wat zijn geïntegreerde dashboards?
Laten we beginnen met de eenvoudigste optie: geïntegreerde dashboards. Je hebt deze waarschijnlijk al gezien zonder dat je het doorhad. Het zijn die ingebouwde dashboards die al standaard aanwezig zijn in de software die je gebruikt.
Denk bijvoorbeeld aan een dashboard in je boekhoudpakket dat je laat zien hoeveel facturen nog openstaan of een rapportage in je CRM hoeveel activiteiten iedereen heeft uitgevoerd.
Voordelen van geïntegreerde dashboards
Geïntegreerde dashboards zijn aantrekkelijk vanwege hun eenvoud. Ze zijn snel te implementeren, want ze zitten al in de software die je gebruikt. Bovendien zijn ze vaak gebruiksvriendelijk: je hoeft geen data-analist te zijn om ze te begrijpen. Ideaal voor bedrijven die snel een overzicht willen krijgen op hun data en proces.
Nog een groot voordeel? De kosten. In veel gevallen is een geïntegreerd dashboard al inbegrepen in de licentie van je software. Geen extra kosten dus, wat altijd fijn is. Toch?
Nadelen van geïntegreerde dashboards
Geïntegreerde dashboards zijn prima voor standaardrapportages, maar zodra je iets specifieks nodig hebt – bijvoorbeeld als je wilt koppelen met meerdere databronnen of als je bedrijf unieke KPI’s heeft – dan schiet zo’n standaard dashboard tekort. Je kunt niet zomaar extra functionaliteiten toevoegen of de lay-out aanpassen naar jouw wensen. Je moet het doen met wat de software aanbiedt.
Wat daarbij vaak over het hoofd wordt gezien, is dat geïntegreerde dashboards meestal alleen overzichten bieden. Ze laten zien wat er op dit moment gebeurt of wat er in het verleden is gebeurd, maar ze geven je geen concrete handvatten om daarop te acteren.
Vanuit ondernemerservaring weten we dat zo’n simpel overzicht je vaak vertelt wat je, als je er even over nadenkt, eigenlijk al weet. Ja, je ziet dat de verkoop vorige maand is gedaald, maar wat doe je nu om dat te verbeteren? Welke acties kun je ondernemen om je marges te vergroten of je voorraden beter te beheren?
Een ander probleem: je bent afhankelijk van de softwareleverancier. Updates, verbeteringen of aanpassingen? Die liggen buiten jouw controle. Als de leverancier iets verandert waar jij niet op zat te wachten, kan dat voor flinke frustraties zorgen.
Kortom, terwijl geïntegreerde dashboards je een snel overzicht bieden, blijven ze vaak steken in algemene inzichten zonder de diepgang en bruikbaarheid die je nodig hebt om écht je bedrijf te verbeteren.
Wat zijn maatwerk dashboards?
Dan optie twee: maatwerk dashboards. Zoals de naam al zegt, worden deze dashboards volledig op maat gemaakt. Jij bepaalt wat erin komt, hoe het eruitziet en welke data wordt gebruikt.
Voordelen van maatwerk dashboards
Het grootste voordeel van maatwerk dashboards is de flexibiliteit en maatwerkopties die ze bieden. Heb je verschillende systemen die allemaal hun eigen data genereren? Geen probleem. Een maatwerk dashboard kan gegevens uit al die systemen én afdelingen samenbrengen in één overzichtelijk geheel.
Of het nu gaat om marketing, sales, voorraadbeheer of financiële prestaties: alles wordt in één dashboard samengebracht, zodat je van hoogover kunt inzoomen naar specifieke details. Je begint met een breed overzicht en kunt steeds dieper inzoomen om gerichte beslissingen te nemen.
Een andere grote kracht van maatwerk dashboards is dat je per afdeling of zelfs per medewerker specifieke inzichten kunt toevoegen. Met een maatwerk dashboard zorg je ervoor dat iedereen binnen de organisatie de juiste data en KPI's ziet die voor hun functie relevant zijn.
Daarnaast bieden onze maatwerk dashboards niet alleen overzichten. Omdat we bij FRISCON jarenlange ondernemerservaring in handelsbedrijven hebben, zorgen we ervoor dat de dashboards ook daadwerkelijk concrete handvatten bieden om je bedrijf te verbeteren.
Zie je dat een bepaalde productlijn minder goed verkoopt? Dan krijg je niet alleen die cijfers te zien, maar ook aanbevelingen om bijvoorbeeld je marketingstrategie bij te sturen of je inkoopplanning aan te passen. Zie je dat de levertijd stijgt? Dan kun je meteen inzoomen op de oorzaken en concrete acties ondernemen, zoals het optimaliseren van je logistieke processen of leveranciersbeheer.
Een ander belangrijk voordeel is dat, als je het goed inricht, een maatwerk dashboard data ophaalt vanuit een datawarehouse. Een datawarehouse verzamelt, structureert en bewaart gegevens uit verschillende systemen, zodat je altijd toegang hebt tot betrouwbare en geordende data.
Dit betekent dat je niet elke keer data uit verschillende tools handmatig hoeft op te halen, en dat analyses sneller en efficiënter uitgevoerd kunnen worden. Bovendien zorgt een datawarehouse ervoor dat historische data behouden blijft, wat essentieel is voor het maken van trends en voorspellingen.
Kortom, maatwerk dashboards zijn niet alleen flexibel en toekomstbestendig, maar bieden ook strategische waarde door de diepgaande inzichten en actiegerichte aanbevelingen die je nodig hebt om je bedrijf écht te verbeteren.
Nadelen van maatwerk dashboards
Maar laten we eerlijk zijn: maatwerk komt met een prijskaartje. De ontwikkeling van zo’n dashboard vraagt tijd, expertise en dus ook budget. Als je bedrijf nog niet zo complex is en je nog geen uitgebreide rapportages nodig hebt, kan het zijn dat de kosten niet opwegen tegen de voordelen.
Denk hierbij aan bedragen die beginnen bij een paar duizend euro. Natuurlijk, als je het goed doet, levert het je op de lange termijn veel meer op dan dat het kost. Maar je moet wel bereid zijn die initiële investering te maken.
Een veelgehoorde zorg is dat een maatwerk dashboard weer een extra systeem zou betekenen, terwijl je wellicht al met meerdere tools werkt. Dat klopt. In plaats van je salesrapportage in je CRM, heb je deze in een separaat dashboard.
Een maatwerk dashboard brengt echter wel alle data uit verschillende systemen samen in één omgeving. Je hoeft dus niet meer tussen verschillende tools te schakelen om de informatie te vinden die je nodig hebt. Alles, van salesdata tot voorraadbeheer en marketinginzichten, wordt naadloos geïntegreerd in één overzichtelijke omgeving. In veel gevallen is het mogelijk om je dashboard te integreren met de bestaande systemen die je al gebruikt.
Geïntegreerd versus maatwerk: wat past bij jouw bedrijf?
Het verschil tussen geïntegreerde en maatwerk dashboards draait vooral om de flexibiliteit en de toegevoegde waarde die je eruit haalt.
Geïntegreerde dashboards zijn snel, eenvoudig en goedkoop – je krijgt wat je ziet. Ze zijn praktisch voor basale rapportages, maar leveren niet de meerwaarde die je als ambitieus, groeiend bedrijf nodig hebt om echt stappen te zetten.
Wil je je bedrijf naar een hoger niveau tillen en data echt voor je laten werken, dan kom je al snel uit bij een maatwerk dashboard. Het gaat hier niet alleen om het krijgen van inzicht, maar ook om het concreet vertalen van die inzichten naar acties die je bedrijf vooruithelpen.
Wanneer kies je voor een geïntegreerd dashboard?
Een geïntegreerd dashboard kan een prima keuze zijn als je bedrijf nog in een eenvoudige fase zit. Een geïntegreerd dashboard is een goede keuze wanneer:
Je werkt met één of maximaal twee softwarepakketten.
Je snel en zonder al te veel technische complicaties wat overzichtelijke data wilt zien.
Je geen behoefte hebt aan geavanceerde, gepersonaliseerde analyses.
Het is goedkoop en snel te implementeren, maar de echte toegevoegde waarde – diepgaande inzichten en het combineren van data uit meerdere bronnen – blijft vaak uit.
Het vertelt je misschien wat er speelt, maar geeft je niet altijd de handvatten om actie te ondernemen.
Wanneer kies je voor een maatwerk dashboard?
Als je serieus werk wilt maken van datagedreven werken en je bedrijf wilt laten groeien, dan is een maatwerk dashboard de betere keuze. Een maatwerk dashboard is een goede keuze als:
Je werkt met meerdere systemen zoals een ERP, website, webshop, marketingtools, WMS, en meer.
Je op zoek bent naar diepgaande inzichten die je niet kunt krijgen met standaard dashboards.
Je KPI’s wilt monitoren die specifiek voor jouw bedrijfsstrategie belangrijk zijn.
Je flexibel wilt blijven en dashboards wilt kunnen aanpassen naarmate je strategie of processen veranderen.
Bij een maatwerk dashboard draait het om het combineren van data uit al deze systemen in één overzichtelijk platform. Hierdoor kun je niet alleen snel schakelen, maar ook veel gedetailleerder en slimmer sturen. Bovendien groeit het dashboard met je mee. Wil je nieuwe KPI’s toevoegen, de inzichten per afdeling of medewerker verfijnen, of je strategie aanpassen?
Geen probleem, een maatwerk dashboard past zich aan jouw wensen aan.
De keuze: goedkoop en praktisch of investeren in groei?
Kort samengevat: gebruik je maar één of twee systemen en zoek je naar een snelle, simpele oplossing, dan is een geïntegreerd dashboard voldoende. Maar als je bedrijf meerdere databronnen heeft en je écht waarde wilt halen uit je data, dan kun je niet om een maatwerk dashboard heen.
Wil je dat data meer wordt dan alleen cijfers op een scherm en daadwerkelijk actiegerichte inzichten oplevert die je bedrijf vooruithelpen? Dan is het tijd om te investeren in een maatwerkoplossing die meegroeit met je ambities.
Conclusie: wat is de beste keuze voor jouw bedrijf?
Het hangt allemaal af van de fase waarin je bedrijf zich bevindt en wat je wilt bereiken met je data.
En vergeet niet: datagedreven werken begint altijd met betrouwbare data. Het maakt niet uit of je nu een geïntegreerd of maatwerk dashboard gebruikt; zonder goede data ben je nergens. Neem daarom altijd even de tijd om te kijken welke data je precies nodig hebt, en hoe je die het beste kunt ontsluiten.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!
Comments