top of page
  • Foto van schrijverZhenja Gnezdilov

Wat kan je met de gratis versie van Power BI in 2023?

Microsoft Power BI heeft vier soorten licenties. Drie hiervan betreffen een licentie per individuele gebruiker, de vierde is een licentie op organisatieniveau. Power BI Pro per gebruiker, Power BI Premium per gebruiker en de organisatie-licentie (Power BI Premium per capaciteit) zijn de betaalde licenties. Er is ook een gratis licentie. We beginnen eerst met het toelichten van een aantal definities die belangrijk zijn voor het werken met Power BI. Vervolgens behandelen we wat je wel en niet kunt doen met een gratis Power BI licentie en wanneer je zou moeten kiezen voor een betaalde versie.


Power BI-app

Binnen Power BI kun je rapportages en dashboards maken in een omgeving wat Microsoft een ‘werkruimte’ noemt. In een werkruimte kun je vervolgens verschillende typen inhoud creëren, bekijken of aanpassen. Alle inhoud kun je samenvoegen tot een app. Microsoft beschrijft een Power BI-app als volgt: “Een app combineert gerelateerde inhoud, zoals dashboards, spreadsheets, gegevenssets en rapporten, allemaal op één plek. Een app heeft een of meer van elk inhoudstype gebundeld.”. Middels een app is het dus mogelijk om content te groeperen en eventueel te delen met anderen.


Verschillende rollen

Bij het werken met Power BI kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten gebruikers: app-ontwerpers en app-gebruikers. Een app-ontwerper beschikt over de mogelijkheid voor het ontwerpen van een Power BI-app. Onder ontwerpen verstaan we bijvoorbeeld het maken van dashboards en rapportages.


Een app-gebruiker is een gebruiker die apps van app-ontwerpers kan bekijken, maar niet noodzakelijk zelf iets aan de app kan veranderen. Wat app-gebruikers met een app kunnen doen hangt af van de soort rol die een app-ontwerper toewijst aan de gebruiker. Iedere rol heeft namelijk verschillende machtigingen en deze bepalen de mate waarin je aanpassingen kan doen aan de inhoud in een werkruimte of app. Er zijn vier soorten rollen: beheerder, lid, inzender of kijker.


Wat kun je met een gratis Power BI licentie?

Binnen de eigen, persoonlijke werkruimte kan een gebruiker met een gratis Power BI licentie alle standaard dingen doen. Zo is het mogelijk om zelf datasets toe te voegen en deze te beheren, op basis van deze datasets een rapport of dashboard te ontwerpen en eigen analyses te maken.


Binnen een organisatie met een organisatie-licentie kunnen app-ontwerpers apps delen met alle soorten gebruikers, dus ook gebruikers met een gratis Power BI licentie. In dit geval kan een app-ontwerper enkel de rol van kijker aan een gebruiker met een gratis licentie toewijzen. Hiermee kunnen gebruikers met een gratis licentie gebruik maken van de gemaakte modellen en dashboards, zonder zich zorgen te hoeven maken over het per ongeluk aanpassen van een model of dataset. Het is namelijk niet mogelijk om dit te doen met de rol van kijker.


Beperkingen van de gratis Power BI licentie

De beperkingen van de gratis licentie van Power BI zijn vooral het niet samen kunnen werken aan modellen of rapporten en het gebrek aan de optie van delen van eigen content met anderen. Deze licentie is daarom geschikt voor persoonlijk gebruik of voor app-gebruikers (dus niet app-ontwerpers!), die werken met vooraf gemaakte dashboards en rapporten binnen een organisatie met een organisatie-licentie.


Welke Power BI licentie heb ik nodig?

Wanneer je bijvoorbeeld een eenmanszaak hebt en Power BI wilt gebruiken voor je eigen analyses is de gratis licentie al voldoende. Het biedt je namelijk nuttige inzichten, zonder dat het geld kost.


Organisaties bestaande uit meerdere personen, waarbij nog geen sprake is van verschillende grote afdelingen, kunnen vaak goed uit de voeten met een Power BI Pro licentie. Deze licentie kost €9,40 per gebruiker per maand en biedt voldoende analyse mogelijkheden met daarnaast de optie om gemaakte inhoud te delen met anderen.

Tip: maakt jouw organisatie gebruik van Microsoft 365 E5? Hier zit Power BI Pro bij inbegrepen, in dat geval hoef je geen losse licentie aan te schaffen!


Voor €18,70 per gebruiker per maand heb je de Power BI Premium licentie. Hiermee heb je alle functionaliteit van de Pro licentie, met enkele extra functies zoals het maken van datamarts en een levenscyclusbeheer van applicaties. Daarnaast is er een hogere limiet van de model grootte, grotere maximale opslag en kan de data vaker vernieuwd worden per dag. Dit is gunstig voor middelgrote tot grote organisaties.


Let wel op: met de Power BI Pro of Power BI Premium licentie is het niet mogelijk content te delen met gebruikers met een gratis licentie. Om met deze gebruikers content te delen heb je de veel duurdere organisatie-licentie nodig.


De organisatie-licentie (Power BI Premium per capaciteit) is er voor echt grote organisaties. Het heeft de hoogste limieten voor model grootte en de meest uitgebreide mogelijkheden tot delen van content. De capaciteit schaalt automatisch mee met de organisatie en het biedt beschikking over AI-technieken die ondersteunen bij data analyse. De prijs voor deze licentie per capaciteit bedraagt op het moment van schrijven €4675,60 per maand. Deze licentie is vooral interessant voor organisaties met enorme hoeveelheden data (Big Data).


Een compleet overzicht van de mogelijkheden met een gratis Power BI licentie vind je hier.


Gratis alternatieven voor Power BI

Er zijn ook andere tools waarmee het mogelijk is om gratis rapporten en dashboards te creëren. FRISCON werkt naast Power BI ook met Looker Studio (voorheen Google Data Studio). Wij raden deze tool aan omdat het veel van de mogelijkheden van Power BI Premium heeft, maar desondanks de functionaliteiten gratis biedt. Het is uitermate geschikt voor het creëren en delen van dashboards, werkt intuïtief en is hierdoor makkelijk in gebruik voor het analyseren en visualiseren van data. Het heeft een kleinere leercurve ten opzichte van Power BI.


Met FRISCON zijn wij ervaren met zowel Power BI als Looker Studio. Staat jouw organisatie voor een vraagstuk of willen jullie meer doen met data analytics of dashboarding? Laten we samen kijken welke tool het beste bij jouw organisatie past en hoe we het werken met data optimaal kunnen realiseren. Neem contact met ons op voor een kennismaking!

تعليقات


تم إيقاف التعليق.
bottom of page