top of page
  • Foto van schrijverZhenja Gnezdilov

Kun je Power BI dashboards in een app op je mobiel bekijken?

Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken, zowel uit ons persoonlijke leven maar ook in de zakelijke omgeving. Ze bieden snelheid en gemak bij tal van taken, van het opzoeken van informatie tot het versturen van e-mails. Vanzelfsprekend krijgen we dan ook regelmatig de vraag of Power BI dashboards op je smartphone te bekijken zijn. Een begrijpelijke vraag, want zo heb je altijd en overal direct toegang tot belangrijke gegevens en KPI's.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het antwoord is ja, je kunt dashboards gemaakt in Power BI op je telefoon bekijken. In dit blog leggen we je uit hoe je dit doet, waar je hiervoor rekening mee moet houden, welke handige functionaliteiten de app nog meer heeft en hoe je een mobiel-vriendelijke versie van je dashboard kunt maken.Wat is Power BI?

Power BI is een business intelligence tool van Microsoft, dat gebruikt wordt voor het maken van dashboards op basis van data. De tool biedt uitgebreide mogelijkheden om data te koppelen of te importeren en om hierop analyses en visualisaties te maken. De gemaakte dashboards kun je vervolgens gemakkelijk delen met anderen. Power BI heeft verschillende soorten licenties, waaronder ook een gratis licentie. Eerder hebben we al uitgelegd wat er mogelijk is met deze gratis versie van Power BI.Power BI app

Op je telefoon je dashboards bekijken is mogelijk met de officiële Power BI app. Deze app is er voor iPhones en Android-telefoons. Je kunt een dashboard gelijk bekijken na het inloggen in de app. Maar wanneer een dashboard alleen ontworpen is voor het gebruik op grote schermen is deze niet prettig in gebruik. Je ziet dan namelijk hele kleine grafieken en je moet dan overal op inzoomen. Dat maakt het lastig om alles snel af te kunnen lezen. Voordat je je dashboards dus op mobiel gaat bekijken is het handig deze eerst in Power BI daarvoor geschikt te maken. Zo heb je geoptimaliseerde weergaves voor zowel computers als mobiele apparaten.Belangrijkste voordelen en functionaliteiten van de app

Naast het voordeel dat je altijd en overal bij je data kan heeft de Power BI app nog meer handige mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rij:

  • Notificaties Je kunt real-time meldingen instellen, waarbij je een notificatie krijgt zodra een bepaalde waarde bereikt is, bijvoorbeeld een kritieke waarde of een KPI.


  • Opmerkingen plaatsen Ook kun je opmerkingen plaatsen bij grafieken. Stel je voor dat je een opvallende trend in je verkopen ziet en je wilt je team hierop attenderen. Je kunt dan een opmerking toevoegen aan die specifieke grafiek of tabel. Collega's die toegang hebben tot dat rapport kunnen je opmerking zien, erop reageren en er een gesprek over starten, allemaal binnen Power BI.


  • QR-code's scannen In Power BI kun je van een rapport of grafiek een QR-code maken. Vervolgens kun je met de app deze codes scannen en de eraan gekoppelde grafieken of rapporten bekijken. Hiermee heb je direct toegang tot relevante informatie, zonder te hoeven zoeken in je lijst met rapporten.


  • Gemakkelijk delen Je kunt snel inzichten delen met collega's via berichten, e-mails of andere apps rechtstreeks vanuit de Power BI app.Is de Power BI app offline te gebruiken?

Het mooie van de Power BI app is dat deze ook offline werkt. Hiermee kun je eerder geladen dashboards en rapporten bekijken, zelfs als je geen internettoegang hebt. Hoewel deze offline functionaliteit handig is, werken dan natuurlijk niet alle mogelijkheden.

Zo kan je data niet worden ververst en kun je geen rapporten of dashboards delen met collega's. Ook zie je geen opmerkingen op rapporten en grafieken. Daarnaast mis je de drill-through functionaliteit en werkt de Q&A (Questions & Answers) functie niet.Heb ik Power BI op mijn computer nog nodig?

Als eindgebruiker kun je in principe prima uit de voeten met alleen de Power BI app, je kunt immers bij al je inzichten en grafieken. De Power BI Mobiel app beschikt niet over de mogelijkheden om data te koppelen of te importeren en om hierop analyses en visualisaties te maken. Wanneer je iets aan wilt passen aan een dashboard of een nieuw dashboard wil maken heb je nog wel Power BI op je computer of laptop nodig. De app is er vooral voor om je data bij de hand te hebben en gemakkelijk inzichten te delen met anderen.Power BI dashboards geschikt maken voor je smartphone

Heb je ervoor gekozen om zelf een Power BI dashboard te maken en wil je deze mobielvriendelijk inrichten, dan kun je in Power BI desktop naar de Mobielweergave gaan. Deze vind je links onderin, door op het icoon van een telefoon te klikken. Hier kun je vervolgens een mobielvriendelijke indeling maken van je grafieken en inzichten. Let er hierbij op dat je het simpel houdt en niet te veel dingen naast elkaar zet; zorg ervoor dat elke grafiek of tabel duidelijk is zonder in te hoeven zoomen. Om de leesbaarheid verder te verbeteren kun je de titels, assen en overige tekst van je grafieken en tabellen groter maken. Daarnaast is het handig om de belangrijkste KPI's of gegevens bovenaan te zetten. Om te zorgen dat de wijzigingen voor iedereen zichtbaar zijn moet je nog wel even de laatste versie van je dashboard publiceren in Power BI Desktop.Conclusie

Het is dus mogelijk om je dashboards en rapportages te bekijken op je telefoon. Ideaal voor wanneer je onderweg bent en toch inzicht wil krijgen in hoe het ervoor staat. Daarvoor is het wel belangrijk dat de data actueel is. Wil je weten hoe vaak de data in een Power BI dashboard vernieuwd kan worden? Lees dan dit artikel.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page