top of page
  • Foto van schrijverMax Steg

De kosten van Power BI vs. Tableau vs. Qlik in 2023

Wanneer je besloten hebt om bezig te gaan met datavisualisatie en -analyse, dan is de eerstvolgende stap het uitkiezen van een geschikte tool hiervoor. Het kostenaspect is hierbij een belangrijke afweging. In dit blog maken we een vergelijking tussen de meest populaire Business Intelligence tools op de markt: Power BI, Tableau en Qlik. Hoe verhouden hun kosten zich tot elkaar en tot de functionaliteiten die ze aanbieden?Een introductie tot elke tool

Heb je eenvoudige wensen en overweeg je daarom nog Excel voor het maken van je grafieken en visualisaties? Ontdek de voor- en nadelen van dashboarding in Excel in ons eerdere blog. In de meeste gevallen is Excel echter niet voldoende en kom je uit bij bijvoorbeeld Power BI, Tableau of Qlik om je dashboards en rapportages in te maken.

Microsoft Power BI

Power BI is een tool gemaakt door Microsoft. Het biedt ruime functionaliteiten aan om rapportages en dashboards in te maken. Het ontwerpen en bouwen gebeurt voornamelijk in het programma Power BI Desktop. Vervolgens kun je deze publiceren naar Power BI Service, zodat anderen deze ook kunnen bekijken. Power BI is het meest gebruikte pakket voor data analyse. Bij FRISCON maken we ook hoofdzakelijk gebruik van Power BI. Het maken van berekeningen gebeurt in de formuletaal DAX, welke overeenkomsten heeft met de formules in Excel.

Het maken van een aantal grafieken is niet heel lastig in Power BI. Maar het maken van uitgebreidere dashboards met ingewikkelde berekeningen, terwijl je dashboard snel blijft, kan uitdagend zijn.

Tableau

Het Amerikaanse Tableau is opgericht in 2003. Tableau staat bekend om zijn uitgebreide functionaliteiten en integraties. Het kan gemakkelijk grote volumes aan data aan. De interface van Tableau is gebruiksvriendelijk, onder andere door de drag-and-drop functionaliteit. Maar over het algemeen wordt het aanleren van werken met Tableau als iets complexer ervaren vergeleken met Microsoft Power BI.

Qlik Sense

Qlik is tevens Amerikaans, maar komt oorspronkelijk uit Zweden. Net zoals de andere tools biedt het uitgebreide gegevensvisualisatie mogelijkheden. Daarnaast staat het bekend om zijn “associative model”. In een tool zoals Power BI is het belangrijk de relaties tussen verschillende gegevens vast te leggen om zo je analyses te kunnen maken. Qlik is hier flexibeler in en laat je gemakkelijker vrij zoeken door grote hoeveelheden data.De prijs van Qlik Sense versus Tableau versus Power BI in 2023

Alle aanbieders bieden verschillende prijsmodellen aan met meerdere gradaties in mogelijkheden.

Qlik Voor het standaardabonnement betaal je twintig dollar per maand per gebruiker. Hiervoor moet je wel minimaal tien gebruikers afnemen. Je moet voor iedereen een abonnement afsluiten, zowel voor de makers van een dashboard als voor mensen die de rapportages alleen bekijken.

Het premiummodel kost 2700 dollar per maand. Hierbij zitten tien licenties voor dashboardbouwers in begrepen. Je kunt vervolgens wel gratis een onbeperkt aantal accounts aanmaken om de dashboards te bekijken. Dit abonnementsmodel is interessant als er meer dan 135 mensen in je organisatie zijn. Daarnaast heb je met dit model meer mogelijkheden voor Machine Learning en krijg je toegang tot meer koppelingen met andere systemen, zoals SAP.


Tableau De prijs van Tableau is het duurste van de drie tools besproken in dit artikel. Het standaardabonnement kost 75 dollar per maand. Hierin zitten dan ook alle functies, waaronder mogelijkheden tot AI-modellen. Om gemaakte dashboards te kunnen bekijken, betaal je vijftien dollar per maand per gebruiker. Met meerdere gebruikers en bekijkers tikt dat al snel aan.


Power BI Power BI biedt een gratis abonnement aan om dashboards mee te maken. Deze kun je vervolgens ook zelf bekijken en je kan ze ook openbaar delen. Op deze manier kan iedereen ze zien, dit is dus niet geschikt voor gevoelige data, zoals organisatiedata.

Het standaardabonnement is Power BI Pro. Daarvoor betaal je per gebruiker per maand tien dollar. Met dit abonnement kan je onderling samenwerken, dashboards maken en deze delen met anderen.

Het duurdere en uitgebreidere abonnement kost twintig dollar per gebruiker per maand en heet Power BI Premium. Hiermee krijg je toegang tot mogelijkheden voor Machine Learning en meer opslagruimte.

Om content te bekijken heeft elke gebruiker een licentie nodig, tenzij je organisatie een Power BI Premium capaciteit heeft afgesloten. Bij dit model betaal je niet meer per gebruiker, maar aan de hand van hoeveel rekencapaciteit je organisatie nodig heeft. Een capaciteit kost vijfduizend dollar per maand en is daarmee alleen interessant voor grotere organisaties. Eerder schreven we al meer in detail over de verschillende Power BI licenties.Power BI, Tableau, Qlik: welke moet ik nu kiezen?

Je weet nu meer over de verschillende beschikbare tools en hoeveel ze kosten. We raden aan je tool niet alleen te kiezen op basis van de licentiekosten, maar eerst in kaart te brengen welke functionaliteiten je nodig hebt.

Alle drie de tools voegen nog maandelijks nieuwe functionaliteiten toe. Zo focussen ze zich allemaal sterk op het toevoegen van AI-analyses. Heb je een SAP connector nodig? Deze krijg je bij Qlik Sense pas met het premium organisatieabonnement van 2700 dollar per maand, terwijl deze bij Power BI al in het gratis abonnement beschikbaar is.

Anderzijds, als in je organisatie grote aantallen medewerkers gebruikmaken van de dashboards, dan ben je met 2700 dollar per maand stukken goedkoper uit dan de premiumcapaciteit van Power BI (5000 dollar per maand).

Voor onze klanten gebruiken we vrijwel altijd Power BI. Dat komt omdat de prijs per licentie relatief goedkoop is. Als een organisatie vervolgens nog meer wil, kan (een deel van) de organisatie gemakkelijk een upgrade ontvangen naar het premiumabonnement.

We maken voor al onze klanten een datawarehouse. Hierin verzamelen we de data vanuit alle beschikbare bronnen en software en structureren deze data vervolgens op een overzichtelijke manier. In de dashboardingtool, zoals Power BI of Tableau, hoeft dan alleen nog maar gekoppeld te worden met dit datawarehouse. Daardoor hoef je je geen zorgen te maken of de dashboardingtool waar je voor kiest over een bepaalde koppeling beschikt en kan je in de toekomst veel gemakkelijker overstappen naar een alternatief.


Tot slot

Kortom, de prijs voor een licentie is een factor die je moet meenemen in je overweging, maar niet de enige factor. De grootte van je organisatie en de gewenste functionaliteiten spelen ook een belangrijke rol.

Wil je een keer vrijblijvend advies ontvangen over welke tool het beste bij jou organisatie past? Neem dan contact met ons op.

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page